Betyáros Világ

#09 - A pénznek lesz szaga

April 30, 2021
Betyáros Világ
#09 - A pénznek lesz szaga
Show Notes Transcript Chapter Markers

Amikor az emberek elgondolkodnak egy olyan világon, ami egyre kevésbé hasonlít arra, amit életük során megszoktak, óhatatlanul a Maslow-i piramis alsó részein szereplő szükségletekkel kapcsolatos aggodalmak kerülnek elő. Víz, élelem, egészség, biztonság. ..

A pénznek lesz szaga

Amikor az emberek elgondolkodnak egy olyan világon, ami egyre kevésbé hasonlít arra, amit életük során megszoktak, óhatatlanul a Maslow-i piramis alsó részein szereplő szükségletekkel kapcsolatos aggodalmak kerülnek elő. Víz, élelem, egészség, biztonság. De vajon egy megváltozott világ mennyire válik mássá, illetve mennyiben hasonlít arra, ami előtte volt? Mit lehet és mit szükséges átmenteni? Mit tarthatunk meg, és egyáltalán, minek lesz értéke? 

Ezek a kérdések az emberi történelem folyamán sokszor merülhettek fel, de talán soha nem voltak annyira aktuálisak, mint ma. Hiszen maga az érték fogalma is folyamatos változáson megy keresztül, és ami ma vagyonokat érhet, holnapra a kutyának sem kell. Mennyit fog érni a pénz, lesz-e egyáltalán jelentősége, és ha igen, meddig? Mi jön majd utána, és hogyan készülhetünk a bizonytalanságra egy olyan világban, ami már maga is az elvont, megfoghatatlan, virtuális értékekre épül? Mi lesz akkor, ha azok a biztosnak ismert alapvető dolgok, amikről joggal gondoltuk, hogy a miénk, nem állnak többé a rendelkezésünkre…?

A szellempénz

Alapvetően a kitalált pénz, a bináris (01101...) kódban létező számok halmaza a bankszámládon, nem létezik. Ha úgy tetszik, még csak nem is a reálgazdaság része. Ennek megfelelően, amikor egy közmegegyezésen alapuló világrend (pénzügy, gazdaság, társadalom) egyensúlyát veszíti, majd összeomlik, akkor minden, ami annak a közmegegyezésnek a tárgya volt, értelmét, de legalább is értékét veszíti. Ehhez még a jövőbe sem kell tekintenünk, elég a minden addiginál irreálisabb, első világháborút követő német, majd az azt kispadra helyező, második világháborút követő magyar hiperinflációra gondolni. Egy bőröndben kaptad meg a fizetésedet, de mire a boltba értél, már nem kaptál érte egy szál kolbászt sem. Öreganyám elmesélte, ahogy egy ilyen esetben ellopták a bőröndöt… a bőröndöt(!), a pénzt nem!

De már ez sem lesz, hiszen néhány éven belül megszületnek a világ első teljesen készpénz mentes társadalmai, és ez a modell roppant gyorsan fog elterjedni. Induljunk ki abból, ami van: nem egy ilyen barátságos járványból, hanem mondjuk egy olyanból, ami minden harmadik embert el is visz. Mit mond az állam? Él a lehetőséggel, és betiltja a készpénzt… mondván (joggal), hogy az terjeszti a fertőzést. Igaz is, a pénznél mocskosabb nincsen… minden értelemben. Vagyis, amit pénznek nevezel, az bizony marad 01101…

Mi történik ezekkel a számokkal egy teljes pénzügyi összeomláskor? Ehhez sem kell Mad Max világába képzelnünk magunkat… elég szegény görögökre vagy ciprusiakra gondolnunk… akik hetekig kaparták a bank falát, de nem fértek hozzá az „ott lévő” pénzükhöz. De legalább meg volt ígérve nekik, hogy ott van… és egyszer meg is kapták belőle… hát, ami maradt, amire az állam garanciát vállalt. Ez az EU-ban jelenleg 100,000 euró-ig terjed. A többi… hát bocs.

Szóval, a tanulmány szerint a következő szintek léteznek, illetve fognak valósággá válni a folyamatok előrehaladtával. Még egyszer: ez mind van ma is… a hangsúly fog átkerülni az egyikről a másikra… folyamatosan, vagy nagyon is gyorsan.

1.     Számlapénz. Erről nem kell sok szót ejteni, ez van, és idővel csak ez lesz, amíg lesz. Amit tenni lehet a sérülékenységének a csökkentése érdekében, hogy több valutanemben, és (igen) több országban lévő bankszámlán tárolod. Ez utóbbi kapcsán azt kell figyelembe venni, hogy az egy minél stabilabb gazdasággal, politikai berendezkedéssel, pénzügyi kultúrával és infrastruktúrával rendelkező ország legyen. Mert bizony (ez egy másik tanulmány), listázva vannak az országok a tekintetben, hogy melyik mennyire lesz a többihez képest ellenállóbb a változásokra, magyarán mennyire lassan, vagy gyorsan esik szét. Ugye nem meglepő, hogy az előbb felsorolt feltételekkel rendelkezők jóval tovább bírják majd. Magyarán, azért kell nekünk itt Magyarországon is minél intenzívebben fejlődnünk, mert nem mindegy, honnan csúszunk majd lefelé…

2.     Készpénz. Amíg lesz, addig tárold. Akár banki széfben, akár úgy, mint öreganyád, a cihában. Fontos – akár csak a számlapénz esetében – hogy minél többféle, értékállóbbnak tűnő pénznemben legyen. Nem lehet meghatározni még, hogy mennyi ideig tart majd a karrierje, de onnantól kezdve, hogy a számlapénz elérhetetlen lesz, egészen odáig, hogy csak a bőröndöt lopják majd el… ő lesz az úr!

3.     Nemesfém. Vegyük úgy, hogy ez gyűjtőfogalom. Ez alatt érthetsz aranyat, ezüstöt, platinát és akár drágaköveket is. De ebbe a kategóriába tartozhat minden, ami valamilyen szempontból, valakinek érték. Ebben a helyzetben persze már ő fogja meghatározni, hogy a Fabergé-ért ad-e Neked egy szakajtó meleg tojást, vagy sem. Mert ezeknek is csak addig lesz értelme, ameddig valahol valakinek még érnek valamit. Ez az időszak (ahogy például egy háború esetén) a készpénz teljes elértéktelenedésétől tarthat akár egészen sokáig, ami alatt azt értem, hogy egészen addig, amíg el nem érkezünk a legalsó szintre… Amit még erről a kategóriáról fontos megjegyezni, hogy mindent minél apróbb kiszerelésben: nem csupán a szállíthatóság, de a beválthatóság szempontja miatt is!

4.     Nyersanyagok és erőforrások. Igen, ez bizony már az alja, és egyikünk sem szeretné úgy igazán megtapasztalni. Nem is térek ki ezért a részletes felsorolásukra. Mert ide tartozik minden, amit megehetsz, amit megihatsz (bár a víz a valódi érték, de szesszel amíg ember lesz, fizethetsz), amivel fűtesz, amivel megvéded magad! És hát igen… az, amit az oligarchák a kerek világon már ma is gyűjtenek gazdagon: föld… termő, vízbázison lévő, árnyat adó, védhető… jó helyen lévő föld!

Hogy ezek a fázisok mikor következnek be, és meddig tartanak… ezt senki nem fogja őszintén megmondani Neked… egyszerűen azért, mert nem tudhatja. Amit tehetsz, hogy elkezdesz stratégiai módon tervezni és gondolkodni. Szép magyar szóval diverzifikálsz, vagyis, ha teheted, egyszerre fejleszted mind a négyet. Aztán már nem is marad más dolgod ezzel kapcsolatban, csak, ami a legnehezebb lesz: jól figyelsz, hogy mikor jön el a pillanat, amikor a világ az egyikről, a másikra vált… mert Neked ezt a többiek előtt kell meglépned!

főműsor